Peab saneeraa Helsingin kaupungin vuokra-asuntoja telinekumppaninaan Suomi Teline

Useat onnistumiset aiemmissa kohteissa saivat urakoitsijan luottamaan Suomi Telineeseen myös Hekan Jakomäen työmaalla.

Peab urakoi Helsingin kaupungin asunnot Oy:lle vuokra-asuntojen laajan saneerauksen Helsingin Jakomäessä. Hanke koostuu kolmesta erillisestä, vuosina 1968–69 rakennetusta kaupungin omistamasta vuokratalosta osoitteessa Jakomäentie 10.

Kiinteistöjen laajan peruskorjauksen urakkasumma on 22 miljoonaa euroa. Sisäpuolisen peruskorjauksen lisäksi Jakomäen remontoitavien asuinrakennusten kattorakenteet uusitaan kokonaan ja katoille rakennetaan IV-konehuoneet sekä asennetaan aurinkopaneeleja.

Vuoden 2024 lopussa valmistuvan kohteen telineet ja sääsuojat toimittaa Suomi Teline, kertoo Peabin työnjohtaja Markku Mononen. Hänelle Suomi Teline on jo entuudestaan useilta työmailta tutuksi tullut kumppani. Jakomäen perusparannushanketta edeltävä yhteinen kohde oli Aleksis Kiven peruskoulu, jossa rapattiin julkisivu ja uusittiin vesikatto.

”Tiedän, mitä Suomi Telineeltä saan. Heidän kanssaan työt ovat sujuneet eikä moitittavaa ole. Siksi halusin Suomi Telineen mukaan myös tänne Jakomäkeen”, sanoo Mononen.

Yhteistyö takaa onnistumiset

Suomi Telineen tuottamaan kokonaispakettiin Jakomäen kohteessa kuuluvat telineiden ja sääsuojan asennusten ja purkamisen lisäksi muun muassa tarkistukset, huolto sekä asiakkaan haluamat muutokset ja korjaukset. Yhdessä asiakkaan kanssa suunnitellaan, kuinka työ hoidetaan turvallisesti ja kustannustehokkaasti.

Kun jokainen kohde on aina omanlaisensa, Markku Mononen sanoo arvostansa sitä, että Suomi Teline kuuntelee suunnitteluvaiheessa huolella asiakkaan toiveita ja pyrkii toteuttamaan ne. Lisäksi hän korostaa henkilökohtaisen luottamuksen merkitystä ja Suomi Telineen liiketoimintajohtaja Ahto Pärtman roolia telinekumppanin valinnassa.

”Ahton kanssa olemme tehneet yhdessä vaativia ja erikoisiakin kohteita, ja luottamus kumpuaa näistä yhteisistä projekteista. Olemme tunteneet pitkään ja ymmärrämme toisiamme, mikä on todella iso asia onnistumisessa. Kun jotain on sovittu Ahton kanssa, se on pitänyt. Siksi yhteistyömme jatkuu”, Mononen sanoo.

Räätälöityä ja nopeaa palvelua

Jakomäen saneeraustyömaalla tilan ahtaus sekä tontin ja talojen korkeus tuovat omat haasteensa, mutta Monosen ja Pärtman mukaan vaikeampiakin on nähty ja tehty. Kohteen talot ovat kuitenkin isoja: pituutta on 75 metriä, sääsuojat ovat pinta-alaltaan noin 1 400 m2 ja 6-kerroksisten talojen korkeus on telineineen noin 22 metriä.

Huipulla tuulee, ja se on tarkoin huomioitu telinevalmistaja ALFIXin laatimissa laskelmissa ja telineiden asennuksessa. Korkealla tontilla sijaitsevat korkeat talot tarvitsevat tuulten takia erityisen vahvat telinerakenteet ja sääsuojat.

Ahto Pärtma sanookin, että sääseuranta on osa Suomi Telineen kokonaispakettia ja -palvelua. Jos odotettavissa on myrskyisää säätä, tästä ilmoitetaan asiakkaalle, ja Suomi Telineen miehet käyvät tarkistamassa, että kaikki on turvallisesti ja varmasti kunnossa. Samat tarkistukset tehdään heti myrskyn jälkeen.

”Jakomäen saneerauksessa asuintalojen katto puretaan kokonaan ja tehdään alapohjasta lähtien täysin uusiksi. Kuivaketju on tärkeää, ja kaiken pitää olla hyvin sääsuojattuna aina purkamisesta uuden valmistumiseen saakka”, Pärtma sanoo.

Jotta ahtaalla tontilla sijaitsevalla työmaalla kaikki sujuisi mahdollisimman jouhevasti, on sääsuojien kanssa päädytty hieman harvinaisempaan ratkaisuun: ensimmäiseen taloon tehty sääsuoja nostetaan nosturilla talosta toiseen. Näin muu työmaa ei kärsi sääsuojien purkamisesta ja rakentamisesta. Kertaalleen tehdyn sääsuojan hyödyntäminen merkitsee tuntuvaa ajan ja kustannusten säästöä.

Katto- ja parveketöitä varten asennetut telineet ja sääsuoja nousivat asiakkaan toivomalla tiukalla aikataululla. Koska valmistuminen tiettynä päivämääränä oli asiakkaalle erittäin tärkeää, Suomi Teline laittoi peliin paljon työtä ja miehiä.

Telinetoimittajassa Peabin Markku Mononen arvostaa aikataulussa pysymistä. Se on Suomi Telineen vahvuus, mutta aivan erityisesti Mononen kiittää Suomi Telineen kykyä reagoida nopeasti asiakkaan pyyntöihin.

”Kun joudutaan esimerkiksi avaamaan sääsuojia, Suomi Telineen miehet tulevat ripeästi paikalle. Heidän kanssaan nopeat pyynnöt ovat aina onnistuneet.”