Lumen­pu­do­tus on asiak­kaan vas­tuul­la, mut­ta Suo­mi Teli­ne tar­jo­aa sii­hen tur­val­lis­ta ja osaa­vaa pal­ve­lua

Tal­veen, lumi­kuor­maan ja lumen­pu­do­tuk­seen täy­tyy jokai­sel­la työ­maal­la varau­tua Suo­men levey­sas­teil­la. Lumen­hal­lin­ta on aina tilaa­jan vas­tuul­la, mut­ta ilman apua ei tar­vit­se jää­dä: Suo­mi Teli­ne hoi­taa omis­sa koh­teis­saan lumen­pu­do­tuk­sen tur­val­li­ses­ti ja tehok­kaas­ti.

Raken­nusa­lal­la enna­koi­mi­nen on haas­ta­vaa — niin myös sil­loin, kun kysees­sä on lumen­pu­do­tus. Nopeas­ti vaih­tu­vat säät saat­ta­vat yllät­tää Uudel­la­maal­la­kin. Sää­suo­ja­koh­teis­sa tal­veen varau­tu­mi­nen kan­nat­taa siis, sil­lä katol­le sata­nut lumi tuli­si pois­taa mah­dol­li­sim­man nopeas­ti.

“Sää­suo­jien eri posi­tioi­den ja nii­den val­mis­te­lun hyväl­lä suun­nit­te­lul­la voim­me yleen­sä tuot­taa kai­kil­le kus­tan­nus­sääs­tö­jä — ja tie­ten­kin pitää koh­teen ja väli­neet kun­nos­sa”, muis­tut­taa Suo­mi Teli­neen myyn­ti­joh­ta­ja Jere Siep­po.

Lumi pai­naa yllät­tä­vän pal­jon. Sää­suo­jia ja nii­den alle tule­via teli­nei­tä teh­täes­sä ja kuor­mi­tus­las­kel­mia las­ket­taes­sa on otet­ta­va huo­mioon mah­dol­li­nen lumi­kuor­ma mui­den kuor­mi­tus­te­ki­jöi­den ohes­sa. Suo­men olo­suh­teis­sa varau­tu­mat­to­muus voi kos­tau­tua, jos sää­suo­jaa ja teli­net­tä pitää vah­vis­taa jäl­ki­ju­nas­sa. Työ­voi­man sekä mate­ri­aa­lin saa­ta­vuus, työ­maan tilan­ne sekä raken­tei­den anta­mat mah­dol­li­suu­det teh­dä tar­vit­ta­via muu­tos­töi­tä voi­vat estää tar­vit­ta­vien toi­men­pi­tei­den teke­mi­sen nopeal­la aika­tau­lul­la.

Sää­suo­jien vaa­ti­muk­set mää­ri­tel­lään SFS-EN 16508 ‑stan­dar­dis­sa, ja lumi­kuor­man suu­ruus perus­tuu stan­dar­dis­sa esi­tet­tyi­hin lumi­kuor­ma­luok­kiin. Tal­vel­la lumi­kuor­man arvo on useim­mi­ten 25 kg/m². Se perus­tuu ole­tuk­seen, että lun­ta voi­daan tar­peen tul­len pois­taa sää­suo­jan pääl­tä.

Lumen tiheys taas on kevät­tal­vel­la tyy­pil­li­ses­ti 200–300 kg/m3, mut­ta tuu­les­ta joh­tu­vat kinos­tu­mi­set voi­vat kas­vat­taa tätä­kin arvoa tila­päi­ses­ti. Tämä tar­koit­taa, että jo 10 cm sata­nut­ta lun­ta lähen­te­lee mitoi­tet­tua kuor­mi­tus­ta. Vaik­ka sää­suo­jat voi­daan mitoit­taa myös ilman lumi­kuor­maa, Suo­men olo­suh­teis­sa kan­nat­taa ehdot­to­mas­ti varau­tua vaih­te­le­vaan tal­veen ja arvaa­mat­to­miin lumi­ti­lan­tei­siin.

Sää on lumen­hal­lin­nas­sa avai­na­se­mas­sa

Suo­mi Teli­ne seu­raa tark­kaan tuuli‑, sade- ja lumi­sa­de-ennus­tei­ta ja varau­tuu nii­den mukaan esi­mer­kik­si päi­vys­tä­vän hen­ki­lö­kun­nan mää­räl­lä. Näin taa­taan nopea rea­goin­ti lumi­ti­lan­tee­seen. Myös asiak­kaan oli­si hyvä teh­dä sää­seu­ran­taa omal­la työ­maal­laan: ero­ja lumi­mää­räs­sä saat­taa olla Uuden­maan sisäl­lä­kin reip­paas­ti.

Isoin ongel­ma lumen­pois­ton lai­min­lyö­mi­ses­sä liit­tyy sään vaih­te­luun. Kun suo­ja­lu­mi muut­tuu pak­kas­lu­mek­si, muo­dos­tuu jää­tä. Sää­suo­jan peit­teet taas pus­sit­tu­vat pai­nos­ta, eikä muo­dos­tu­vaa jää­tä ole yhtä yksin­ker­tais­ta pois­taa kuin tuo­ret­ta lumi­ker­ros­ta. Sik­si nopea rea­goin­ti lumi­sa­teen sat­tues­sa on tär­ke­ää — lumen olo­ti­la­muu­tok­sia saat­taa tal­vi­sin tapah­tua päi­vän­kin sisäl­lä.

“Asiak­kaan ei tar­vit­se teh­dä muu­ta kuin olla yhtey­des­sä Suo­mi Teli­neen yhteys­hen­ki­löön ja käy­dä läpi koh­teen lumi­ti­lan­ne. Tar­joam­me nope­aa ja tur­val­lis­ta lumen­pu­do­tus­pal­ve­lua omis­sa koh­teis­saan”, Siep­po täs­men­tää.

Tur­val­li­suus on lumen­pu­do­tuk­ses­sa ykkös­jut­tu

Suo­mi Teli­neel­lä tur­val­li­suu­teen kes­ki­ty­tään ja panos­te­taan pal­jon. Teli­ne­mie­hil­lä on aina val­jaat ja tupla­kou­kut, ja kaik­kien tava­roi­den tip­pu­mi­nen on teli­neil­lä tie­ten­kin pidet­tä­vä mini­mis­sä. Myös lumen­pu­do­tus hoi­de­taan Suo­mi Teli­neel­lä aina olo­suh­teet huo­mioon ottaen.

Lumen­pu­do­tuk­ses­sa on eten­kin kau­pun­kio­lo­suh­teis­sa pal­jon huo­mioi­ta­vaa: Mihin lumi tip­puu? Voi­ko lumen tiput­taa kadul­le? Pitää­kö katu lait­taa kiin­ni? Näi­hin kysy­myk­siin Suo­mi Teli­ne vas­taa ammat­ti­tai­dol­laan.

Vaik­ka Suo­mi Teli­neel­lä on käy­tös­sään tur­val­li­nen ALFIX Vario ‑sää­suo­ja­jär­jes­tel­mä katol­la kul­ke­mi­seen, katol­la käve­ly on ylei­ses­ti kui­ten­kin ammat­ti­lais­ten työ­tä. Sik­si onkin suo­ta­vaa, että teli­ne­mie­het hoi­ta­vat lumen­pu­do­tuk­sen: heil­lä on tie­to­tai­to ja koke­mus sii­tä, miten teli­neil­lä ja sää­suo­jil­la kuu­luu liik­kua tur­val­li­ses­ti.

Muis­ta siis aina­kin nämä asiat tal­ven lähes­tyes­sä:

  1. Muis­ta sää­suo­ja­koh­teis­sa varau­tu­mi­nen tal­veen jo suun­nit­te­lu­vai­hees­sa.
  2. Tee sää­seu­ran­taa omal­la työ­maal­la­si. Ilmoi­ta lumi­sa­tees­ta Suo­mi Teli­neel­le.
  3. Laa­duk­kaas­ti lumen­pu­do­tuk­sen hoi­ta­vat Suo­mi Teli­neen teli­ne­mie­het.

Suo­mi Teli­ne tar­jo­aa omis­sa koh­teis­saan lumen­pu­do­tus­ta eril­li­sen sopi­muk­sen mukaan. Ota yhteyt­tä ja var­mis­ta sää­suo­ja­si lumen­hal­lin­ta!

 

More recent posts

© 2024 Suomi Teline Oy - Tietosuojaseloste - Evästekäytäntö